نقش رژیم غذایی کلسترول بالای خون در کاهش بروز حمله قلبی
با رعایت یک رژیم غذایی کلسترول بالای خون و ایجاد تغییراتی که میزان کلسترول و چربی خون را پایین بیاورد می توان خطر ابتلا به بیماری های قلب و عروق و بروز حمله قلبی را کاهش داد. توجه به این نکته ضروری است که به ازای هر ۱ درصد کاهش در مقدار کلسترول خون، ۲ درصد خطر بیماری های قلب و عروق کاهش مییابد. برای مثال پایین آوردن کلسترول خون به میزان دو تا پنج درصد میتواند خطر حمله قلبی را برای شما سی درصد کاهش دهد.
اکثر افراد میتوانند با رعایت یک رژیم غذایی کلسترول بالای خون مقدار کلسترول خون خود را تا میزان مطلوب پایین بیاورند. مقدار کلسترول خون اساسا تحت تاثیر مواد غذایی مصرفی و زمینه ارثی میزان کلسترول خون میباشد. خوردن غذاهایی که چربیهای اشباع شده زیادی دارند بیش از هر چیز شما را در خطر بالا رفتن کلسترول خون قرار میدهند. کاهش کلسترول خون با کاهش دریافت کلسترول و چربی در رژیم غذایی روزانه (مخصوصا چربی اشباع شده)، افزایش مصرف فیبرهای غذایی محلول و ثابت نگهداشتن وزن در حد ایدهآل امکانپذیر است
چند راهنمایی ساده برای شروع در اینجا آورده شده است. این تغییرات در رژیم غذایی میتواند به کاهش مقدار کلسترول خون کمک کند.
نقش چربی های اشباع در رژیم غذایی کلسترول بالای خون
چربی های اشباع در گوشتها مخصوصا در گوشت قرمز مانند گوشت گوسفند و گوساله و لبنیات مانند خامه و کره وجود دارد. بعضی از محصولات قنادی مثل پای ها کیک ها و کلوچه ها نیز می توانند حاوی مقادیر زیادی چربی های اشباع شده باشند
مواردی که باید در رژیم غذایی کلسترول بالای خون مصرف آنها را کاهش دهید:
۱- به جای غذاهای سرخ شده، از کباب شده استفاده کنید.
۲- چربی های اضافی را از خوراکها و غذاهای گوشتی حذف کنید.
۳- بجای پنیر چرب از انواع کم چربی استفاده کنید.
۴- سعی کنید به جای خامه از ماست کم چربی استفاده کنید.
۵- به جای شیر چرب از شیر پاستوریزه کمچربی استفاده کنید.
۶- مصرف شیرینی ها پای ها و کلوچه ها و کیک ها را محدود کنید
۷- از قسمت های کم چرب گوشت استفاده کنید و تمام چربی های قابل رویت را جدا کنید و از مرغ و ماهی بیشتر از گوشت قرمز استفاده کنید.
نقش کربوهیدراتها در رژیم غذایی کلسترول بالای خون
همراه با کاهش مصرف چربی های اشباع شده لازم است غذاهای غنی از نشاسته ( کربوهیدراتها) را بیشتر مصرف کنیم مثل غلات صبحانهای، سیبزمینی آبپز یا کبابی، برنج ، لوبیا، ماکارونی
سبوس جو یک منبع غنی از فیبر محلول میباشد. نکتهای که درباره این ماده مطرح است این است که به نظر میرسد این ماده کلسترول ال دی ال را که سبب رسوب چربی در سرخرگها می شود کاهش داده، ولی سطح کلسترول محافظت کننده یعنی اچ دی ال را بالا میبرد. غذاهای دیگر غنی از فیبر محلول شامل انواع لوبیا، عدس و بعضی از میوهها میباشند. از آنجا که تمام این غذاها از دو جنبه کمچربی بودن و فیبر بالا مفید هستند، مصرف روزانه آنها مفید است.
مواردی که باید در رژیم غذایی کلسترول بالای خون مصرف آنها را افزایش دهید:
غذاهای گیاهی: سبزیجات، حبوبات و بقولات مانند انواع لوبیا و عدس و غیره
غذاهای تهیه شده از غلات: غلات صبحانه، ماکارونی، برنج، نان، میوهها
آنچه مسلم است هیچ یک از مواد غذایی به خودی خود مضر نمیباشند، بلکه ترکیب غلط آنها در یک رژیم غذایی نامناسب است که مشکل آفرینی میکند.
نقش کنترل وزن در رژیم غذایی کلسترول بالای خون
باید به خاطر داشت که اگر شما اضافه وزن دارید و مقدار کلسترول خونتان بالاست کاهش وزن میتواند به پایین آوردن کلسترول خون کمک کند. برای کسانی که به درمان پیشرفته تری نیاز دارند درمانهای دارویی مؤثر در دسترس میباشد.
علاوه بر رعایت یک رژیم غذایی کلسترول بالای خون چه تغییرات دیگری باید انجام گیرد؟
علاوه بر این که یک رژیم خوب میتواند نقش مهمی در کاهش بیماری قلبی داشته باشد، موارد دیگری را نیز باید رعایت کرد. پس برای اینکه یک قلب سالم داشته باشید:
۱- سیگار را ترک کنید.
۲- وزنتان را در محدوده مطلوب نگه دارید.
۳- استرس نداشته باشید.
۴- به طور مرتب ورزش کنید.
منبع