فرو رفتن ناخن در گوشه انگشت شست پا اکثراً در اثر کوتاه کردن بیش از حد این ناخن و گاهی انگشتان دیگر اتفاق میافتد. شما هم ممکن است مانند بسیاری افراد دیگر وقتی ناخن هایتان را کوتاه میکنید دو طرف آنرا بصورت هلالی، گرد و خمیده درآورید تا به شکل انگشت درآید. البته این روش درست نیست چون با رشد ناخن این احتمال وجود دارد که ناخن شما وقتی رشد میکند در گوشت گوشه انگشت شست پا فرو رود. علت دیگر این ناراحتی پوشیدن کفش های تنگ است و همچنین در افرادی که شغل آنها به گونه ای است که در حین کار انگشت شستشان مکررا ضربه میخورد که باید حتما از کفشهای ایمنی مخصوص استفاده کنند.این مشکلی است که پشت گوش انداختن درمان آن میتواند به عفونت مغز استخوان و حتی سرطان کشیده شود. پس برای درمان آن جدی باشید و زمان را از دست ندهید.
علت فرو رفتن ناخن در گوشت انگشت
فرورفتن ناخن پا در گوشه انگشت شست پا احتمالاً با یکی از وضعیتهای زیر همراه است:
۱. شکل ناخن بیش از حد طبیعی دارای انحنا باشد.
۲. ناخن پا بیش از حد کوتاه شود به طوری که بافت بتواند روی آن فشار بیاورد.
۳. فرد در فعالیت هایی شرکت کند که که مستلزم توقفهای ناگهانی باشد (گیرکردن انگشت پا).
پیشگیری از فرو رفتن ناحن در گوشت گوشه انگشت شست پا
کفشهای مناسب و جادار بپوشید. ناخنهای پا را با دقت کوتاه کنید. به ویژه افراد مبتلا به دیابت شیرین یا بیماری عروق محیطی باید در کوتاه کردن ناخنهای پا دقت کنند. در این اختلالات به خاطر جریان خون مختل پا، آسیب به پا خطرناک است.
در حین کوتاه کردن ناخن توجه کنید از یک ناخن گیر تیز استفاده کرده و گوشه های ناخن را کوتاه نکنید. انگشت شست پا گوشت بیشتری نسبت به انگشتان دیگر دارد. پایتان را همیشه تمیز و خشک نگه دارید. کفش باید اندازه پای شما باشد. کفش های با پنجه تنگ به گوشه انگشت شست پا فشار آورده و احتمال ایجاد این عارضه را بالا میبرد. در صورت امکان در محل کار یا تحصیل صندل بپوشید. اگر شغل شما بگونه ای است که خطر ضربه به انگشت شست پا را دارد، از کفشهای ایمنی که در جلوی آن فلز محافظ بکار رفته است استفاده کنید.
علائم فرو رفتن ناخن در گوشه انگشت شست پا
درد، حساسیت به لمس، قرمزی، تورم و گرمی در انگشتان پا در جایی که لبه تیز ناخن در چین بافتی اطراف فرو رفته است. وقتی بافت اطراف ناخن ملتهب گردد، معمولاً در ناحیه آسیب دیده عفونت ایجاد میشود.
در ابتدا گوشه ناخن متورم و دردناک است ولی اگر به موقع درمان نشود، بعد از مدتی ممکن است قرمز و عفونی شود. درد شدید در گوشه انگشت شست پا موجب اشکال در راه رفتن و بروز لنگش میشود. این عارضه در نوجوانان زیاد دیده میشود و در هر انگشتی از پا ممکن است بوجود بیاید ولی در انگشت بزرگ پا بیشتر است. در این عارضه ناخن در پوست کنارش رفته و آنرا زخمی میکند. بعد از مدتی بافت، عفونی شده و شروع به رشد میکند و روی کنار ناخن را هم میپوشاند. این بافت معمولاً عفونی بوده و ممکن است ترشح چرکی هم داشته باشد. طول کشیدن این عفونت منجر به سرابت آن به استخوان انگشت شست پا شده و عوارض وخیمی در انتظار بیمار خواهد بود. فرو رفتن ناخن در گوشت، برای افراد مبتلا به دیابت بسیار خطرناک است و در صورتیکه به موقع درمان نشود میتواند منجر به جراحی پیشرفته و قطع عضو گردد. به همین دلیل بیماران دیابتی باید مراقبت بیشتری از پاهایشان داشته باشند.
این عارضه به علل مختلف بوجود میاید. گاهی مادرزادی است. در این موارد اندازه ناخن برای انگشت بزرگ است و چون جای کافی ندارد به داخل پوست رشد کرده و فرو میرود. گاهی اوقات ضربه به انگشت شست پا افتادن جسم سنگین روی آن موجب شروع عارضه است. با این حال شایعترین علل بوجود آورنده آن، کوتاه کردن ناخن به روش نادرست و پوشیدن کفش تنگ بخصوص در افرادی که ساعات زیادی از شبانه روز پایشان در کفش است و یا شغل سرپایی دارند.
درمان ناخن فرورفته در گوشت
این بیماری باید به محض تشخیص درمان شود. اگر درمان قبل از اینکه عفونت بوجود آید شروع شود سادهتر انجام شده و نتیجه درمان بهتر است. توجه داشته باشید در صورتی که از بیماریهایی نظیر دیابت، گردش خون ضعیف در پاها یا آسیب اعصاب در ساق یا کف پا رنج می برید، بهیچ وجه اقدام به درمان این مشکل در منزل نکنید. در این حالت درمان خانگی آن عبارتست از:
۱- روزی ۴-۳ بار پا را برای بیست دقیقه در آب گرمی که در آن کمی بتادین ریخته اید قرار دهید.
۲- در بقیه اوقات سعی کنید پا را خشک نگه دارید.
۳- کفش راحت بخصوص با پنجه گشاد بپوشید. تا وقتی خوب نشده اید بهتر است کفش بدون پنجه یا تابستانی یا صندا بپوشید.
۴- برای کاهش درد از استامینوفن یا بروفن بعد از غذا استفاده کنید
۵- پس از قرار دادن پا در آب گرم و بتادین، به آرامی گوشه ناخن را بلند کرده و زیر آن را کمی پارچه کتانی تمیز قرار دهید. هر روز پارچه را عوض کنید تا قرمزی و درد از بین رود. میتوانید از یک گلوله کوچک پنبه که با پماد تتراسیکلین آغشته شده بجای پارچه استفاده کنید. با این کار شما لبه ناخن را بالا نگه میدارید تا بتدریج که رشد میکند از روی گوشت ناخن عبور کند و در آن فرو نرود.
۶- اگر در ۳-۲ روز اوضاع بهتر نشد به پزشک مراجعه کنید
درمان جراحی سر پایی ناخن گوشه انگشت شست پا
در صورت تورم و درد شدید و ترشح ممکن است عفونت در محل وجود داشته باشد و پزشک معالج برای شما آنتی بیوتیک تجویز کند. اگر با درمان دارویی هم مشکل ادامه داشته باشد، گاهی نیاز به انجام عمل جراحی وجود دارد. آقای دکتر فرهاد عبداله زاده جراحی ناخن فرو رفته در گوشت شست پا را در مطب شخصی خود با بهترین روش انجام میدهند. جراحی معمولاً با برداشتن بخشی از ناخن همراه ریشه آن انجام میشود و در روش جدید نیازی به برداشتن همه ناخن نیست. پس از جراحی ممکن است لازم باشد که تا زمان بهبودی انگشت پا، از کفش جلوباز استفاده کنید.
درمان های خانگی، سنتی و گیاهی فرو رفتن ناخن در گوشت کنار انگشت شست پا
مراقبت و درمان ناخن فرو رفته در گوشت در منزل بسیار کار ساده ای می باشد، اگر به موقع تشخیص داده شود. با این وجود، اگر متوجه نشانه های عفونی شدن ناخن شدید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید، وگرنه این مشکل می تواند انتشار یافته و مشکلات بیشتری را ایجاد کند.
توجه داشته باشید در صورتی که از بیماریهایی نظیر دیابت، گردش خون ضعیف در پاها یا آسیب اعصاب در ساق یا کف پا رنج می برید، بهیچ وجه اقدام به درمان این مشکل در منزل نکنید.
۱۰ درمان خانگی ناخن فرورفته در گوشت
۱- پا را در آب گرم فرو ببرید
قرار دادن پا در آب گرم چند بار در روز می تواند کمک بزرگی در التیام و بهبود تورم، درد و حساسیت ناشی از این مشکل باشد.
لگن کوچکی را با آب گرم پر کنید.
پای خود را به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه داخل آب قرار دهید.
این کار را ۳ تا ۴ بار در روز انجام دهید تا وقتی زخمتان بهبود یابد.
۲- یک قظعه دستمال نخی زیر ناخن قرار دهید
پس از اینکه انگشتتان را داخل آب گرم فرو بردید، همانطور که در زیر آموزش داده خواهد شد، می توانید یک تکه دستمال نخی را زیر ناخن عفونی شده فرو رفته در گوشت قرار دهید. این کاربه بالا آمدن و رشد ناخن از روی پوست کمک کند. همچنین باعث کاهش درد این ناحیه و تسریع فرایند بهبود می گردد.برای این کار طبق زیر عمل کنید:
الف- پایتان را داخل آب گرم قرار دهید، سپس از آب بیرون آورده و کامل خشک کنید.
ب- با استفاده از یک موچین کُند، با دقت و به آرامی ناخن عفونی شده را بلند کنید.
پ- یک تکه دستمال نخی کوچک یا پنبه را را لوله کنید و آن را بین ناخن و پوست زیر آن قرار دهید.
ت- هر بار در روز که پایتان را داخل آب گرم قرار دادید، برای پیشگیری از عفونت، این دستمال را تعویض کنید و دستمال خشک و تمیز جایگزین آن کنید.
توجه: در ابتدا ممکن است با بلند کردن ناخن، احساس درد کنید، اما این درد سریعا کاهش خواهد یافت. از فشار دادن بیش ازحد دستمال زیر ناخن جدا خودداری کنید. تا جایی که پوست اجازه می دهد، دستمال را زیر ناخن فشار دهید.
۳- سولفات منیزیم
نمک فرنگی، که نام علمی آن سولفات منیزیم است، برای درمان ناخن فرو رفته در گوشت بسیار موثر می باشد.
این نمک به نرم شدن پوست اطراف ناخن عفونی شده کمک می کند، که این امر باعث خروج راحت تر ناخن از داخل گوشت خواهد شد. و همچنین به کاهش التهاب این ناحیه نیز کمک می کند.
الف- یک لگن را پر از آب گرم کنید . یک قاشق غذاخوری نمک سولفات منیزیم را داخل آن حل کنید.
ب- پایتان را به مدت ۲۰ دقیقه داخل این محلول قرار دهید.
پ- سپس پا را از آب بیرون آورده و کاملا خشک کنید.
ت- این درمان را ۳ تا ۴ بار در هفته تکرار کنید.
۴- سرکه سیب
سرکه سیب نیز برای ناخن فرور فته در گوشت درمان مناسبی می باشد. خاصیت ضدعفونی کنندگی و ضد التهابی این ماده می تواند به بهبود علائم این مشکل کمک کند. بعلاوه، ماهیت اسیدی ملایم این ماده از عفونت پیشگیری می کند.
روزانه ۲ یا ۳ بار یکی از درمان های زیر را تا بهبودی انجام دهید:
الف- مقدار مساوی از آب و سرکه سیب را در یک لگن کوچک ریخته و مخلوط کنید. پایتان را به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه داخل این محلول قرار دهید. سپس انگشتتان را به خوبی خشک کنید.
ب- روش دیگر این است که یک تکه دستمال نخی را داخل مقداری سرکه سیب خالص بخیسانید و آن را روی انگشت و ناخن مورد نظر قرار دهید. سپس دور این دستمال و انگشتتان را به مدت چند ساعت بانداژ کنید.
۵- پراکسید هیدروژن
آب اکسیژنه یا پراکسید هیدروژن ماده ضدعفونی کننده موثری است که به کاهش احتمال عفونی شدن ناخن کمک کرده و درد و التهاب ناشی از فرورفتن ناخن در گوشت را بهبود می بخشد.
الف- تقریبا نصف پیمانه پراکسید هیدروژن را در یک لگن کوچک با آب گرم مخلوط کنید.
ب- ناخن فرور فته در گوشت را به مدت ۲۰ دقیقه داخل این محلول قرار دهید.
پ- این درمان را یک یا دو بار در روز انجام دهید.
۶- زردچوبه
شما همچنین می توانید برای رهایی از مشکلات ناشی از فرورفتن ناخن در گوشت نظیر، درد، تورم و التهاب، زردچوبه را نیز به کار ببرید. ترکیبی به نام کورکومین که در زردچوبه وجود دارد، دارای خاصیت ضدعفونی کنندگی، ضد التهابی و ضد درد می باشد.
با استفاده از نصف قاشق چایخوری زردچوبه و کمی روغن خردل، خمیری بسازید. این خمیر را دور انگشت مورد نظر بطور کامل بمالید و دور انگشت را با بانداژ کاملا بپوشانید. این کار را ۲ تا ۳ بار در روز و به مدت چند روز تکرار کنید.
یا اینکه می توانید، مقداری کرم آنتی بیوتیک حاوی کورکومین را روی ناحیه آسیب دیده بمالید و انگشتتان را بانداژ کنید. این کرم را روزانه ۲ تا ۳ بار استفاده کنید.
همچنین می توانید ۱ قاشق چایخوری زردچوبه را در یک لیوان شیر ریخته و بجوشانید و دو بار در روز بیاشامید تا هم دردتان کاهش یابد و هم فرایند بهبودی ناخن تسریع گردد.
۷- روغن تی تری
خاصیت ضدعفونی کنندگی روغن تی تری می تواند به بهبود درد کمک کرده و احتمال عفونی شدن ناخن فرورفته در گوشت را کاهش دهد.
یک یا دو قطره از روغن تی تری را با یک قاشق غذاخوری روغن زیتون یا روغن نارگیل مخلوط کنید.
این مخلوط را روی ناخن فرور فته در گوشت بمالید و آن را بانداژ کرده و بپوشانید.
این درمان را ۳ بار در روز تکرار کنید تا وقتی نتیجه دلخواه حاصل گردد.
می توانید همراه با روغن تی تری، روغن اسطوخودوس یا روغن پونه کوهی نیز استفاده کنید.
نکته: اگر بعد از استفاده این روغنها هرگونه سوزش یا ناراحتی حس کردید، مصرف آنها را متوقف کنید.
۸- چریش
چریش یا Neem که به فارسی ” آزاد درخت ” نام دارد، است که دارای خواص کاهش دهنده التهاب و از بین برنده درد می باشد که می تواند درد، التهاب و تورم ناشی از فرورفتن ناخن در گوشه انگشت شست پا را بهبود بخشد.
این گیاه حتی احتمال عفونی شدن زخم را کاهش داده و همچنین باعث بهبود سریع تر می گردد.
یک مشت از برگ چریش را در ۴ پیمانه آب بریزید و بگذارید تا بجوشد. آن را از صافی بگذرانید و اجازه دهید تا کمی خنک شود. انگشت آسیب دیده را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه داخل این محلول قرار دهید. حتما بعد از بیرون آوردن پایتان را کامل خشک کنید. این درمان را دو بار در روز تکرار کنید.
همچنین، قبل از خوابیدن، روغن چریش را بر روی ناحیه مورد نظر بمالید و بگذارید تا صبح روی انگشتتان باقی بماند. این کار را هر شب انجام دهید.
۹- به درستی ناخنتان را کوتاه کنید
برای پیشگیری از فرورفتن ناخن در گوشت گوشه انگشت شست پا ، مهم است که ناخنهایتان را به درستی کوتاه کنید.
همیشه سعی کنید ناخنهای پا را صاف کوتاه کنید و از دادن فرم منحنی به آنها در هنگام کوتاه کردن بپرهیزید. در زمان کوتاه کردن ناخنها همیشه از لبه های ناخن شروع کنید نه از وسط آن.
همچنین برای از بین بردن لبه های تیز ناخن، بهتر است همیشه از سوهان استفاده کنید. توجه داشته باشید همواره از بهترین و باکیفیت ترین ناخن گیرها و سوهانها استفاده کنید.
طول ناخن انگشت شست پایتان را در یک اندازه متوسط نگهداری کنید. اگر ناخن این انگشت را خیلی کوتاه کنید، ممکن است به جای رشد طبیعی به داخل گوشت فرو برود.
نکته: اگر به دلیل ابتلا به بیماری خاص قادر به کوتاه کردن و مرتب کردن مناسب ناخنهایتان نیستید بهتر است این کار را به دست افراد خبره در مانیکور ناخن بسپارید.
۱۰- پوشیدن کفش مناسب
زمانی که از فرورفتگی ناخن در گوشت گوشه انگشت شست پا رنج می برید، کفش های جلو باز یا صندل بپوشید تا پایتان در معرض هوا قرار گرفته و اجازه تنفس داشته باشد، همچنین فشار جلوی کفش از روی آن برداشته شود، در این صورت فرایند بهبود خیلی سریع تر خواهد بود.
برای پیشگیری از فرو رفتن ناخن در گوشت گوشه انگشت شست پا ، پوشیدن کفش های مناسب را مد نظر داشته باشید. در واقع، یکی از دلایل اصلی که باعث ایجاد این فرورفتگی و دردناک شدن ناخن می گردد، پوشیدن کفش تنگ و نامناسب است.
کفش هایی که فشار زیادی را روی گوشه انگشت شست پا شما وارد می آورند، می توانند باعث شوند، ناخن به درون بافت های اطرافش فرو رفته و رشد کند. کفش های ساخته شده از پارچه های نرم که قسمت جلویی آنها پهن است و فضای کافی به انگشتان می دهد، بهترین راه حل می باشند. خانمها هم بایستی از پوشیدن کفش های پاشنه دار خودداری کنند تا فشار از روی انگشتان برداشته شود.
نکات دیگری هم هست که باید توجه نمایید:
– زمانی که در منزل هستید از پوشیدن جوراب و کفش خودداری کنید. این امر باعث می شود که ناخن شما با هوای تازه تماس داشته و فرایند بهبود تسریع شود.
– به انگشت آسیب دیده کمی استراحت بدهید تا به بهبود آن کمک کنید.
– غیر از زمان هایی که پایتان را در آب گرم می گذارید، پایتان را تا جایی که می توانید خشک نگه دارید.
– بطور مناسب از پایتان مراقبت کنید و ناخنهایتان را بصورت صاف و منظم کوتاه کنید تا از مشکلات بیشتر پیشگیری کنید.
– بهداشت پای خود را با شستشوی منظم و خشک کردن کامل آنها رعایت کنید.
– همیشه کفش های مناسب و راحت و اندازه پایتان را انتخاب کنید.
– هر روز و بطور منظم پایتان را با سنگ پا لایه برداری کنید تا از ایجاد لایه پوست ضخیم جلوگیری شود.
– فقط جوراب نخی بپوشید و و روزانه آنها را تعویض کنید.
– مرتب و با دقت ناخن تان را در مورد علائم عفونت، نظیر قرمزی، افزایش درد، تورم و خروج چرک مورد بررسی قرار دهید.
– افراد دیابتی بایستی روزانه پای خود را برای علائم عفونت و دیگر مشکلات احتمالی چک کنند.
– اگر فرورفتگی ناخن در گوشت به مدت چند هفته طول کشید و علائمی از عفونت را نشان داد، برای جلوگیری از مشکلات بیشتر حتما با پزشک مشورت کنید.