چگونه از شر بیماری کبد چرب خلاص شویم؟
سالم و قوی نگه داشتن کبدتان یکی از مهم ترین قدمهایی است که شما می توانید برای حفظ کلی سلامتی خود برداید. این دستگاه مشخصاّ سخت کوش، که در سمت راست شکم قرار گرفته است، بدلایل بسیار خوبی “آزمایشگاه بدن” نام گرفته است. محققان تخمین می زنند که کبد بیش از ۵۰۰ نوع فعالیت در بدن انجام میدهد که برخی از اینها عبارتند از:
وظایف کبد
- تصفیه تمام مواد غذایی و مایعات
- جذب و توزیع مواد مغذی
- از بین بردن سموم و مواد زائد
- ایجاد صفرا، که برای هضم چربی و دیگر مواد لازم است
- سوزاندن و سوخت و ساز چربی و کالری در بدن
- تنظیم هورمون ها
- تصفیه خون و حذف سلول های خونی آسیب دیده
- انجام بسیاری از توابع لازم برای گردش خون
- متعادل کننده قند خون
- تنظیم سطح مایعات در بدن
- نگهداری و توزیع ویتامین ها، مواد معدنی ، و دیگر مواد مغذی بسیار مهم
- تقویت سیستم ایمنی بدن
کبد به طور فعالی در حفاظت بدن شما از وجود انواع بیماری ها دخالت دارد. این هم درست است که یک کبد با عملکرد ضعیف می تواند به ایجاد لجن زاری از بیماریها و شرایط بهداشتی ناتوان کننده کمک کند. انواع بسیاری از بیماری های کبدی و اختلال در عملکرد آن وجود دارد، اما رایج ترین و خطرناکترین آنها کبد چرب نامیده می شود.
بیماری کبد چرب چیست؟
کبد چرب همچنین به عنوان هپاتیت غیر الکلی همراه با مدفوع چرب (NASH) و یا بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) نیز نام برده میشود. توضیحات فنی کبد چرب بسیار پیچیده است، اما اساسا بیماری کبد یک چرب تجمع بیش از حد چربی در داخل و اطراف کبد است. در واقع، بافت سالم کبد میتواند با چربی های ناسالم چایگزین گردد و فضاهای خالی در کبد بگونه ای غیر طبیعی توسط چربی اشغال گردیده اند. علاوه بر این، افراد مبتلا به بیماری کبد چرب اغلب تجمع چربی اضافی در اطراف کبد خود نیز خواهند داشت ، که همراه است با بیش از حد بودن چربی بدن در ناحیه شکم.
بر اساس گزارش انجمن کبد آمریکا بیماری کبد چرب غیر الکلی بیش از یک پنجم آمریکایی ها را گرفتار می کند. و برای کسانی که مبتلا به دیابت هستند ،این نرخ ممکن است به بالای چهار پنجم برسد.
یک کبد سالم به طور معمول به دلیل خونی که در کانال هایی که متشکل از لایه هایی از سلول های کبد است به رنگ قرمز می باشد . این مسیر بیانگر عملکرد کبد به عنوان یک صافی بسیار کارآمد برای جذب مواد مغذی و رهایی بدن از سموم است. یک کبد چرب با سلول های چربی اضافه مسدود می شود، و به طور جدی مانع توانایی کبد برای انجام بسیاری از وظایف حیاتیش می گردد. یک کبد چرب رنگ قرمز خود را از دست داده و سنگین تر، حجیم، و ظاهر آن برنگ زرد چربی در می آید. این اختلالات اغلب می تواند توسط یک اسکن سونوگرافی و یا از طریق بیوپسی کبد کشف شوند.
چه عواملی باعث بیماری کبد چرب می شود ؟
بعضی از علل شایع کبد چرب شامل موارد زیر است:
۱- شیوه زندگی ناسالم با رژیم غذایی نامناسب : مصرف بالای چربی حیوانی ، مواد نگهدارنده، مواد شیمیایی سمی و غیره، عدم ورزش، و کم آبی .
۲- چاقی : چاقی احتمالا بزرگترین عامل در کبد چرب، به خصوص برای افراد بالای ۳۰ است.
۳- داروها : بسیاری از آنها بشدت بر روی کبد اثر میگذارند، از جمله داروهای درد (NSAIDs و مواد مخدر)، کورتیکواستروئیدها، آنتی بیوتیک های خاص (به خصوص تتراسیکلین)، و غیره . بعضی از علل با داروی تاموکسی فن (مورد استفاده برای جلوگیری از عود سرطان پستان) در ارتباط است.
۴- عوارض حاملگی
۵- مواد سمی : قرار گرفتن در معرض محصولات پاک کننده سمی ،محصولات مراقبت شخصی، آب، غذا، هوا، و غیره
۶- مصرف بیش ازحد الکل
۷- بیماریهای زمینه ای: همچنین ممکن است در افراد مبتلا به کم کاری تیروئید (غدد تیروئید)، کلسترول خون بالا و سندرم تخمدان پلی کیستیک رخ دهد.
به عبارت ساده، سختکوش تر از توانایی خودتان ، کبدتان است که به دلیل قرار گرفتن در معرض مواد خطرناک و چربی زیاد، رژیم غذایی مواد مغذی فقیر، خطر ابتلا به کبد چرب و همچنین انواع دیگر اختلال عملکرد کبدی بیشتر کار می کند.
نشانه ها و عوارض کبد چرب چیست؟
علائمی که ممکن است به بیماری کبد چرب اشاره داشته باشند عبارتند از:
- اضافه وزن به ویژه در اطراف شکم
- درد و حساسیت به لمس در نزدیکی های کبد
- افزایش سطح آنزیم های کبدی در آزمایش خون
- احتمال وجود سنگ صفرا
- کلسترول بالا به تنهایی یا همراه با افزایش تری گلیسرید خون در آزمایش خون
- دشواری در از دست دادن وزن. اگر شما مدتهاست که برای کم کردن چند کیلو وزن مشکل دارید، ممکن است به دلیل کبد چرب شما باشد که بحای سوخت و ساز چربیها آنها را ذخبره می کند.
- یک سیستم ایمنی ضعیف شده که می تواند یک یا تعدادی از شرایط خود ایمنی و مضر دیگر ایجاد کند.
- خستگی مزمن. زمانی که کبد قادر به خلاص کردن بدن از چربی بیش از حد و سایر محصولات زائد نیست، به احتمال زیاد بیشتر اوقات یک احساس تنبلی وجود خواهد داشت.
- خطر بیشتری برای ابتلا به دیابت. کبد چرب می تواند منجر به مقاومت به انسولین شود که خود یک عامل کلیدی در دیابت است. یک مطالعه اخیر تخمین زده است که حدود ۷۰ درصد از افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ تشخیص داده شده نیز ممکن است بیماری کبد چرب را نیز داشته باشد.
- سندرم X. که به عنوان سندرم متابولیک X نیز شناخته شده است، این بیماری همچنین می تواند از عوارض کبد چرب باشد. سندرم X شامل تعدادی از عوامل از جمله فشار خون غیر طبیعی بالا و / یا سطح انسولین، کلسترول بیش از حد، و چربی های اضافی بدن در اطراف کمر می باشد. سندرم متابولیک خطر ابتلا به دیابت، سکته مغزی و بیماری قلبی را افزایش می دهد .
چگونه می توان کبد چرب را درمان و یا از آن پیشگیری کرد ؟
بدیهی است، پیشگیری همیشه بهترین دارو است . آنگونه که تعریف میشود بیماری کبد چرب در اکثر موارد یک بیماری “سبک زندگی” است که قابل پیشگیری می باشد و حتی با انتخاب های سالم قطعا حذف میگردد. اینها عبارتند از:
۱- رژیم غذایی : یک رژیم غذایی سالم که به طور عمده تشکیل شده باشد از مواد غذایی غنی از مواد مغذی مانند میوه ها و سبزیجات تازه و طبیعی ، اسیدهای چرب ضروری و منابع پروتئین گیاهی.
۲- سم زدایی کبد : مصرف یک آب میوه تازه و سالم سم زدایی کبد ۳-۴ بار در هفته.
۳- آب : مصرف فراوان آب فیلتر شده خالص . یک کبد که به خوبی هیدراته شده یک کبد خوشحال است که می تواند بسیاری از وظایفش را بصورت بهینه انجام است.
۴- مکملها : استغاده از مکملها (و منابع غذایی خالص) حاوی آنتی اکسیدان هایی مانند ویتامین C و ویتامین E طبیعی (حاوی توکوفرولها و tocotrienols).
۵- گیاهان دوست کبد : استفاده از گیاهان وحشی آلی حامی کبد مانند دانه گیاه خار مریم ، Wildcrafted Chanca Piedra (ضد سنگ های کبدی)، پوست درخت منگوله دار ، ریشه قاصدک، ریشه گزنه آلی ، ریشه زردچوبه آلی .
دلایل متعددی برای استفاده از دانه خار مریم به جای عصاره سیلیمارین وجود دارد. اغلب استفاده از کل گیاه به علت اثر متعادل تر بیشتر توصیه می شود. عصاره خار مریم سیلیمارین ، به عنوان مثال، در درمان بیماری کبد مفید بوده است. با این حال، اشکال اصلی در استفاده از سیلیمارین این است که اگر یک درمانگر حرفه ای داروهای دیگری مثل استروئیدها تجویز کند سیلیمارین می تواند با توانایی کبد برای سم زدایی آنها تداخل داشته باشد. دانه خار مریم دارای همان اثر درمانی بر روی کبد بدون تداخل با توانایی این دستگاه برای سم زدایی داروها یا مواد شیمیایی زیست محیطی است. این گیاه همانگونه که در بهبودی کبد نقش دارد همچنین دارای فایده جانبی دیگری است که چربی های خون را طبیعی می کند.
۶- برنامه منظم ورزش فیزیکی : ورزش کردن همانگونه که بطور موثری به بدن کمک می کند که سموم و مواد زائد از بدن خارج شوند به تصفیه کبد هم کمک هم می کند. من به شدت ورزشهای rebounding را که به جریان تخلیه لنفاوی کمک می کند و به فرد اجازه می دهد تا به طور موثر وزن از دست بدهد را توصیه می کنم.
۷- وزن سالم : همانطور که در بالا گفته شد، چاقی یکی از متحدان برجسته بیماری کبد چرب است.
۸- پاک کردن کبد : یک پاک کننده موثر و غیر سمی کبد راانتخاب کنید . گیاهان بسیاری هستند که برای کبد عالی هستند، اما آنها همیشه باید یا آلی و یا وحشی باشند. حتی اگر شما بهترین کار را برای یک زندگی پاک و بهداشتی انجام میدهید، توصیه میشود سالی یک بار از پاک کننده های کبد استفاده کنید، که اصطلاحا میان بر زدن گفته میشود .
منابع