باقلا Faba bean
نام علمی Faba vulgaris
باقلا گیاهی است علفی و یکساله که ارتفاع آن تا ۸۰ سانتیمتر می رسد . برگهای آن متناوب و مرکب است که دارای برگچه هایی بشکل تخم مرغ می باشد . گلهای باقلا درشت و سفید که دارای لکه های سیاه و یا بنفش است . میوه آن که همان باقلا است دارای غلافی پوشیده از کرک بطول تقریبا ۱۲ سانتیمتر است .در هر غلاف تعدادی دانه قرار دارد . گل و شاخه گلدار ، میوه و تخم باقلا مصارف طبی دارند .
باقلا دارای ماده ای بنام فیتین Phytine می باشد که بسیار مغذی است و تقویت کننده بدن است . این ماده کلسیم بدن را تامین می کند باقلا غذای خوبی است برای دوران نقاهت .
خواص داروئی باقلا :
باقلا از نظر طب قدیم ایران سرد و تر است و گل آن گرم می باشد
۱) ضد تشنج و ادرار آور بصورت دم کرده گل باقلا
۲) دفع کننده سنگ کلیه و قولنج های کلیوی بصورت دم کرده گل باقلا
۳) درمان ورم مثانه مفید با جوشانده باقلا
۴) موثر در رفع رماتیسم با مصرف جوشانده باقلا
۵) درمان نقرس با استفاده از جوشانده باقلا
۷) درمان اسهال مزمن اگر باقلا را با سرکه و آب بپزید و با پوست بخورید
۸) برای رفع گرفتگی صدا آرد باقلا را با روغن بادام و قند مخلوط کنید و بخورید
۹) برای رفع کوفتگی و ورم پستان ، آرد باقلا را با آب جو مخلوط کرده و با سرکه و نعناع بپزید و ضمادی را که بدست می آید روی ورم و کوفتگی قرار دهید
۱۰) نرم کننده دمل و ورم بناگوش و زیر چشم با استفاده از ضماد آرد باقلا به همراه شنبلیله و عسل
۱۱) جوشانده باقلا شکم روشهای مزمن را برطرف می کند.
۱۲) ضماد باقلا جوش و کورک را می رساند و چرک را خارج می کند.
۱۳) درمان کننده تکرر ادرار با مصرف جوشانده ریشه باقلا
۱۴) بر طرف کننده مستی مشروبات الکلی با مصرف جوشانده سر شاخه های باقلا
۱۵) برای رفع التهاب و درد نوک انگشتان و ناخن باید یک مشت برگ باقلا را با نیم لیتر آب جوشانید و بگذارید کمی سرد شود و انگشتان خود را بمدت دو ساعت در آن قرار دهید تا برطرف شود.
۱۶) برای تهیه نان خوشمزه بمقدار ۲% آرد باقلا به آن اضافه کنید.
مضرات باقلا :
باقلا در بعضی از اشخاص تولید نفخ و سنگینی سر و معده می کند برای جلوگیری از این عوارض باید ابتدا باقلا را پوست کنده و بجوشانید و آب آنرا دور بریزید . سپس به آن مقداری آب اضافه کرده و بعد از پختن با روغن بادام شیرین و ادویه گرم، مانند دارچین و فلفل میل کنید.
مصرف باقلای تازه ممکن است تولید مسمومیت و حساسیت شدید بکند که گاهی موجب مرگ می شود بنابراین باید در خوردن باقلای تازه و خام احتیاط کنید . معمولا اشخاصی که به باقلای تازه حساسیت دارند فاقد یک آنزیم مخصوص به نام G6PD هستند که به این بیماری فاویسم گفته میشود .