بررسی علل عدم تاثیر حجامت و راهکارهای رفع و اصلاح آنها
در این بخش به شرح موارد دخیل در عدم تاثیر حجامت در برخی افراد پرداخته می شود. اما بهتر است یادآوری شود که حجامت روشی درمانی و پیشگبرانه در جهت سلامت بشریت است که دستور و نحوه انجام آن از سوی خالق این بشر ، خداوند یکتا و توسط فرشته وحی به پیامبران الهی آموزش داده شده است تا جسم آنها که لازمه حیاتشان میباشد از آفات و بیماریها مصون مانده و همچنین در صورت بیماری بهترین ، سریعترین ، کم هزینه ترین و در دسترس ترین درمان یعنی حجامت در اختیار آنها باشد.
اما گاهی شاهد عدم تاثیر حجامت در بعضی افراد هسنیم و یا حداقل آن تاثیری که انتظار داریم مشاهده نمی کنیم و همچنین ممکن است خیلی زودتر از زمانی که احتیاج داریم خون فرد آلوده شده و نیاز به حجامت مجدد خیلی زودتر از زمان معمول داشته باشیم. در بررسی هایی که انجام شده مواردی در این خصوص مشاهده شده که لازم است طبیب مسلط بر طب سنتی قبل انجام حجامت و یا همزمان با شروع برنامه حجامت برای درمان بیماری به آنها توجه کند و آن علل را رفع نماید تا به هدف درمانی مورد نظر برسد و همچنین خواص حجامت در افراد حجامت شونده هر چه بهتر نمایان گردد.
۱- بررسی نقش یبوست در عدم تاثیر حجامت
همانگونه که استاد بزرگوارم جناب آقای دکتر منتظر در تحقیقشان به آن رسیده اند ، بسیاری از افرادی که حجامت در موردشان تاثیر موقت دارد و بعد از یکی دو هفته مجددا بیماریشان عود می کند، مبتلا به یبوست هستند. در این بخش علت عدم تاثیر حجامت با وجود یبوست بررسی وشرح داده می شود.
هنچنین مشاهده میگردد که بسیاری از بیمارانی که بی اشتهایی دارند یا دچار سردرد و سرگیجه هستند و یا از بیماریهای پوستی مثل آکنه و اگزما رنج می برند، هم اکنون یبوست دارند یا مدتی قبل از پیدایش بیماری خود مبتلا به آن بوده اند.
توجیه ارتباط یبوست با بروز یا تشدید بیماریها آسان است. همانطور که می دانیم یکی از مکانیسم های تاثیر حجامت ، پالایش خون از فضولات و سموم مختلف است. حال اگر فرد حجامت شونده مبتلا به یبوست باشد ، در اثر عدم تخلیه به موقع روده ، سموم و مواد زائد موجود در مدفوع فرصت می یابند تا جذب خون شوند، که در تنیجه ی جذب مجدد آنها ، خونی که با حجامت تصفیه و تمییز شده است مجددا در زمان کوتاه تر از معمول آلوده می شود.
یک پزشک مسلط بر طب سنتی به سرعت متوجه این مسئله شده و هم زمان با انجام حجامت، بیوست بیماران را نیز درمان می کند. اینکار باعث می شود که حجامت های انجام شده برای این فرد موثرتر و مدت اثر آن طولانی تر گردد. لذا پزشک در همان جلسه ی اول ویزیت و قبل از شروع درمان برای مشکل اصلی بیمار ، باید وجود یبوست در بیماران را جویا شود.
۲- بررسی نقش تغذیه غلط در عدم تاثیر حجامت
تغذیه سالم نقش اساسی در سلامتی دارد تا جائیکه پیشوایان دین سرآمد همه بیماریها را معده دانسته اند. بنابراین یکی از پایه های درمان و اصلاح مزاج اصلاح تغذیه است. در عصر کنونی انواع مواد غذایی کارخانه ای و فرآوری شده که حاوی مواد شیمیای ، نگهدارنده و طعم دهنده فراوانی هستند به وفور مصرف میشود و خود به تنهایی می تواند سبب فساد خون و بر هم خوردن تعادل اخلاط در بدن گردد و در تنیحه موجب عدم تاثیر حجامت گردد و یا نتیحه مورد انتظار گرفته نشود. پس طبیب حاذق طب سنتی باید همزمان با شروع دوره حجامت درمانی و یا حجامت فصل به اصلاح نغذیه بیمارش بپردازد و به او در خصوص قطع مواد غذایی مضر و اصلاح تغذیه بر اساس طبع و مزاجش تذکرات لازم را بدهد.
۳- بررسی نقش محیط کار در عدم تاثیر حجامت
آلودگی مداوم ناشی از محیط کار هم مثل تغذیه غلط مداوم میتواند سبب افزایش سریع اخلاط فاسد در بدن و کثیف شدن خون گشته و در نتیجه سبب عدم تاثیر حجامت گردد. آلودگی های محیط کار شامل گازها ، بخارات و مواد معلق در هوا است که میتوانند از راه پوست و ریه جذب خون شوند، مواد شیمیایی موجود در محل کار نیز که از راه پوست جذب میشوند و همجنین استرس کاری ناشی از آلودگی صوتی و شب کاری مداوم که از طریق مغز و اعصاب سبب استرس مداوم گشته و با افزایش خلط سودا خون را کثیف میکنند از این جمله هستند.
بنابراین پزشک طب سنتی با شروع درمان و دوره ی حجامت توصیه های لازم به چنین افرادی در خصوص حفاظت از خود در مقابل این عوامل را خواهد داشت. همچنین در موارد شدید ممکن است این عوامل خودشان دلیل اصلی ایجاد بیماری باشند و شخص مجبور به تغییر شغلش باشد.
۴- بررسی نقش غذای انس بد در عدم تاثیر حجامت
از نظر حکمای طب سنتی در بحث تغذیه عبارتی به نام ” غذای انس ” برای انسان تعریف میشود که بطور خلاصه نوعی از غذا برای روح و روان انسان است که در نتیجه همنشین دائمی انسان مثل همسر یا عضوی از خانواده ، همکار ، همسایه ، همکلاسی و غیره به او میرسد. این مشکل گاهی یکی از علل عدم موفقیت درمان در طب سنتی و حجامت و همچنین کثیف شدن سریع خون است که باید با ظرافت به آن توجه کرد.
۵- بررسی نقش خواب و بیداری در عدم تاثیر حجامت
خداوند منان همانگونه که در قران فرموده شب را برای آرامش انسان قرار داده است. بی خوابی و بد خوابی طولانی ناشی از شغل و بعضی از بیماریهای مزمن و همچنین دیر خوابیدن افراد بصورتیکه بیشتر طول خواب را در روز میگذرانند به علت ایجاد استرس مداوم در شخص میتواند سبب افزایش خلط سودا در خون و در نتیحه مقاومت شخص در برابر درمانهای سنتی و حجامت گردد.
۶- بررسی نقش رعایت نکردن شرایط قبل و بعد حجامت در عدم تاثیر حجامت
لازمه انجام حجامت آمادگی قبل از آن است. عدم رعایت شرایط قبل از حجامت و توصیه های بعد از حجامت مثل سیگار ، زناشویی ، خستگی شدید ، عادت ماهیانه ، زمان نامناسب ، فاصله نامناسب از نوبت قیلی حجامت و غیره میتواند حجامت را بی اثر و گاهی مضر کند.
ادامه دارد ….
نویسنده: دکتر فرهاد عبداله زاده