بررسی مشکل صدای مداحان و خوانندگان
موفقیت در مداحی و خوانندگی به فاکتورهای زیادی بستگی دارد. یکی از مهمترین عوامل موثر در مداحی و خوانندگی سلامت حنجره و تارهای صوتی میباشد.بر اساس تجربه بنده علت عمده ایجاد خرابی و مشکل صدای مداحان ، قاریان و خوانندگان احتقان خون در تارهای صوتی و بدنبال آن التهاب حاد و مزمن حنجره میباشد.
مشکل صدای مداحان معمولا بدنبال فعالیت صوتی سنگین و طولانی در ایام پرکار مثل محرم و صفر اتفاق میافتد. با فشار زیاد به اندام صوتی یعنی حنجره، تارهای صوتی متورم و پر خون میشوند.
مداحی و خوانندگی زیاد ، بدون برنامه و بدون آمادگی و تمرین کافی سبب فشار زیاد به عضلات حنجره میگردد. فشار مداوم و بدون استراحت به تارهای صوتی و عضلات حنجره باعث خرابی این دستگاه شده سبب بروز مشکل صدای مداحان می شود.
بدنبال تورم تارهای صوتی و بی کفایتی عضلات حنجره مشکل صدای مداحان خودش را بصورت تون خراب ، کلفتی صدا ، ایجاد صدای جیغ در انتهای تون بالا و همچنین بصورت گرفتگی صدا و درد در عضلات حنجره و گردن نشان میدهد.
خرابی و مشکل صدای مداحان ، قاریان و خوانندگان می تواند اثر روانی شدید برای این عزیزان داشته باشد و تمام برنامه های آنها را به هم بزند.
درمان مشکل صدای مداحان و خوانندگان
نکاتی که بنده بر اساس تجربه ی درمانی خود میتوانم ذکر کنم به شرح زیر میباشد:
۱- حجامت زیر چانه : چند روز پیش از شروع فصل های پرکار مداحی و خوانندگی حجامت تحت الذقن انجام شود. حجامت تحت الذقن از ناحیه اختصاصی زیر چانه انجام میشود. این حجامت حتما باید توسط پزشک با تجربه انجام شود. حجامت زیر چانه اثرات شگفت آوری در بهبود کار حنجره دارد.
۲- حجامت عام : مداحان و خوانندگان با طبع گرم و مرطوب ( مزاج دموی ) بهتر است علاوه بر حجامت فصل حدود یکماه قبل از ایام پرکار مداحی ، حجامت عام انجام دهند .
۳- تمرین کافی : بدون تمرین و آمادگی قبلی وارد فعالیت سنگین مداحی نشوید. تمرین کافی سبب ورزیده شدن و تقویت عضلات گردن و حنجره خواهد شد.
۴- رعایت رژیم غذایی : پرهیز از مصرف آب سرد و نوشیدنیهای صنعتی و گاز دار ، غذاهای پرادویه یا تند و سس و کچاپ ، غذاهای چرب بویژه سرخ کردنی ، بستنی و شیر پرچرب ، قهوه و شکلات کمک زیادی در پیشگیری از مشکلات صوتی خواهد کرد.
۵- نوشیدن آب کافی : رطوبت مورد نیاز جهت لغزیدن و حرکت تارهای صوتی ، از درون بدن و عمق بافتهای حنجره تامین میشود. در حین فعالیت صوتی مداحان ، قاریان و خوانندگان، آب زیادی از طریق حلق و حنجره و تنفس و همچنین تعریق از بدن دفع میشود. مصرف آب کافی در طول روز کمک فراوانی به تامین آب این دستگاه در زمان کار صوتی خواهد کرد.
۶- هوای آلوده : محافظت از ورود هوای سرد و آلوده و گرد و غبار به حنجره نقش مهمی در پیشگیری از بروز مشکل صدای مداحان دارد.
۷- پرهیز از دخانیات : مصرف هرگونه دخانیات مثل سیگار ، پیپ ، قلیان و مواد مخدر بتدریج عملکرد حنجره را بصورت غیر قابل بازگشتی مختل و تن صدا را خراب میکند.
۸- میوه و سبزی : مصرف مداوم میوه و سبزیجات تازه نقش مهمی در سلامت حنجره و تارهای صوتی دارد. بخصوص میوه هایی که لعاب بزاق و ترشحات حنجره را افزایش میدهد مثل هلو ، زردآلو و برگه ها بشرطی که مداوم مصرف شوند. بهتر است در ایام پرکار از میوه های حساسیت زا مثل خربزه و انگور پرهیز کرد.
۹- استراحت و خواب کافی : کمخوابی سبب علائمی مانند گرفتگی صدا و خستگی حنجره میشود که به هیچ شکل قابل برطرف شدن نیست مگر با استراحت به میزان کافی
۱۰- تقویت سیستم ایمنی : یکی از عوامل مهم ایجاد اختلال در حنجره و بروز مشکل صدای مداحان ، قاریان و خوانندگان ، سرماخوردگی ها و عفونتهای مکرر دستگاه تنفسی است. همانگونه که در بخش پیشگیری از آنفلوآنزا و سرماخوردگی گفتیم ، محافظت از ورود عوامل بیماریزا به دستگاه تنفسی و همچنین تقویت سیستم ایمنی دو رکن اساسی در جلوگیری از بیماریهای تنفسی و حنجره است.