قرص های جلوگیری از بارداری و خطر سکته مغزی
همانگونه که قبلا در بخش روشهای پیشگیری از بارداری گفتیم ، یکی از راههای پیشگیری از حاملگی استفاده از قرص های جلوگیری از بارداری است . این قرصها علاوه بر کنترل بارداری در موارد دیگری نیز توسط پزشکان و بیماران مورد استفاده قرار می گیرد. قرص های جلوگیری از بارداری برای درمان کیست های تخمدان و تنظیم عادت ماهانه توسط پزشکان و همچنین بصورت خودسرانه توسط خانمها جهت جلوگیری از عادت ماهانه در ماه مبارک رمضان و سفرهای زیارتی و بدون توجه به عوارض خطرناک این قرصها به مصرف میرسد.
با توجه به اینکه مصرف قرص های جلوگیری از بارداری خطر لخته شدن خون را افزایش می دهند، زنانی که به هر علت این قرص ها را مصرف می کنند، در مقایسه با آنهایی که از این قرص ها استفاده نمی کنند، تقریبا ۵۰ تا ۱۰۰ درصد بیشتر در معرض سکته مغزی قرار دارند.
قرص های جلوگیری از بارداری سال هاست که به زنان اختیار زیادی برای امکان بارداری دوباره داده است. این قرص ها به طور کلی ایمن بوده و فرمولاسیون های جدیدترشان باعث شده نسبت به گذشته ضریب اطمینان بالاتری داشته و مصرف شان هم ساده تر شود. اما با این همه همچنان مصرف این قرص ها، ریسک لخته شدن خون را افزایش می دهند.
خیلی از خانم ها در مورد این خطرات تردید داشته و مطمئن نیستند که آیا خطر وقوع سکته مغزی، دلیل کافی برای پرهیز از مصرف آنها می باشد یا نه. این سوال مخصوصا برای نوجوانان از اهمیت بیشتری برخوردار است چون اطلاعات آنها برای تشخیص علائم سکته مغزی یا سکته مغزی خفیف بسیار کمتر است.
چه کسانی شانس بیشتری برای سکته مغزی بدنبال مصرف قرص های جلوگیری دارند
سال های زیادی است که صدها هزار زن از این قرص ها استفاده می کنند. بنابراین نتایج درست و حقیقی درمورد ارتباط این قرص ها با سکته مغزی وجود دارد.قرص هایی که حاوی مقادیر بالاتری از استروژن هستند، ریسک بسیار بالاتری برای سکته مغزی دارند.
به طور کلی زنانی که قرص های جلوگیری از بارداری مصرف می کنند، در مقایسه با آنهایی که از این قرص ها استفاده نمی کنند، تقریبا ۵۰ تا ۱۰۰ درصد بیشتر در معرض سکته مغزی قرار دارند.
هرچند ظاهرا این آمار خطر بسیار بالایی به نظر می رسد، اما در حقیقت رقم بالایی نیست، زیرا جمعیت کثیری از زنان جوان قرص جلوگیری از بارداری مصرف نمی کنند و بنابر این سکته مغزی یا هر نوع لخته شدن خون را تجربه نمی کنند. بنابراین خطر پنجاه درصدی، همچنان پایین است.
بیشتر زنانی که قرص جلوگیری از بارداری مصرف می کنند، کمتر از ۳۵ تا ۴۰ سال دارند، و زنان سنین بالاتر عموما به ابزارهای دیگر جلوگیری از بارداری که تاثیرات ماندگارتری دارند اطمینان می کنند.
بنابراین نسبت به جمعیت زنان جوانی که از این قرص ها استفاده می کنند، سکته مغزی تا حدودی کم است، حتی با وجود افزایش نسبی خطر سکته مغزی مرتبط با مصرف این قرص ها.
ترکیبات قرص های جلوگیری از بارداری و خطر سکته مغزی
مطالعاتی که ارتباط مستقیم میان قرص های جلوگیری از بارداری و ریسک سکته مغزی را نشان می دهند، این نکته را آشکار می کنند که قرص هایی که حاوی مقادیر بالاتری از استروژن هستند، ریسک بسیار بالاتری برای سکته مغزی دارند.
سرپرست یکی از بزرگترین تحقیقات روی این موضوع، قرص هایی را توصیه می کند که حاوی کمتر از ۵۰ میکروگرم استروژن باشند تا از وقوع سکته مغزی پیشگیری شود.
زنانی که بیماری های خاصی دارند هم بیشترین آمار سکته مغزی مرتبط با قرص های جلوگیری از بارداری را تشکیل می دهند.
چه بیماری هایی احتمال وقوع سکته مغزی مرتبط با مصرف قرص های جلوگیری را افزایش می دهند؟
زنانی که سیگار می کشند، یا آنهایی که اختلالات لخته شدن خون در آنها تشخیص داده شده است، در صورت مصرف قرص های جلوگیری از بارداری ، بیشتر در معرض ریسک سکته مغزی هستند. بیماری های دیگر در این ارتباط هم شامل سندرم تخمدان پلی کیستیک و بیماری فشار خون می شود.
مطالعات تحقیقاتی زیادی نشان می دهند احتمال وقوع سکته مغزی مرتبط با مصرف این قرص ها در افرادی که از میگرن همراه با آئورا رنج می برند نیز زیاد است. میگرن همراه با آئورا، نوعی سردرد میگرنی است که با علائم هشداردهنده شروع سردردهای میگرنی مانند اختلال بینایی، مورمور شدن و ضعف همراه است.
آیا مصرف این قرص ها برای نوجوانان بی خطر است؟
به طور کلی نوجوانان نسبت به زنانی که در دهه بیست و سی زندگی شان هستند خطر بالاتری ندارند، اما مطالعات نشان می دهد نوجوانان معمولا نسبت به خطر سکته مغزی یا عوارض جانبی این قرص ها آگاهی ندارند.