تمر هندی Tamarind
نام علمی Tamarindus indica
تمر هندی که از Tamaria Hindi مشتق شده و به معنای میوه هندی می باشد .این گیاه درختی است بلند که منشا آن از هند و آفریقای شمالی بوده است ولی امروزه در بیشتر مناطق گرمسیر دنیا پرورش می یابد .
برگهای آن متناوب و مرکب شامل ۱۰ تا ۲۰ جفت برگچه فشرده و نزدیک بهم است . گلهای آن به رنگ زرد مایل به قرمز و به شکل خوشه در انتهای ساقه ظاهر می شود .
میوه آن شبیه باقلا به شکل غلاف و نیام و با کمی خمیدگی است . این غلاف به طول ۱۰ سانتیمتر می باشد که در آن بین ۳ تا ۱۰ دانه قرار درد .
برای تهیه تمر، هندی ها میوه ها را شکافته و قسمت گوشت دار آنها را با هسته بیرون آورده و خشک می کنند .
خشک کردن تمر هندی طرق مختلفی دارد و در هر منطقه فرق می کند . مثلا در جزایر آنتیل قسمت گوشت دار آنرا در ظرف بزرگی که دارای شربت غلیظی در حال جوش است وارد می کنند تا شربت در منافذ میوه نفوذ کرده و آنرا حل کند .
ترکیبات شیمیایی تمر هندی :
قسمت گوشتدار میوه دارای کمی قند و پکتین و همچنین اسید سیتریک ، اسید مالیک ، تارتارات و اسید پتاسیم می باشد . در پوست درخت تمر هندی مقداری تانن وجود دارد . سرشاخه های جوان و سبز این درخت دارای مقدار زیادی ویتامین های گروه B می باشد.
مزاج تمر هندی :
تمر هندی از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است .
خواص دارویی تمر هندی :
۱- پائین آورنده تب
۲- هضم کننده غذا
۳- خنک کننده بدن
۴- رفع کننده تشنگی
۵- برطرف کننده دل بهم خوردگی و تهوع
۶- پوست تمر هندی : قابض و رفع کننده اسهال
روش استفاده از تمر هندی :
۱- خیس کردن : بهترین طریقه استفاده از تمر هندی این است که این ماده را در آب خیس کنید و سپس آنرا صاف کرده و با نبات میل کنید .
۲- دم کردن: دم کرده تمر هندی نیز اثر ملین دارد . برای تهیه دم کرده یک قاشق غذا خوری تمر هندی را با نیم لیتر آب جوش مخلوط کرده و به مدت یک ساعت بگذارید بماند سپس این دم کرده را در طول روز مصرف کنید .
۳- ضماد کردن: تمر هندی را بپزید و از آن ضماد درست کنید . این ضماد را روی ورم و قسمتهای دردناک بدن بگذارید .
مضرات تمر هندی :
تمر هندی برای ریه و طحال خوب نیست و در اشخاصی که ریه و طحال ضعیف دارند ممکن است تولید اشکال کند . اینگونه اشخاص بهتر است که تمر هندی را با کتیرا و یا خشخاش بخورند .