آیا روزه داری با قرص جلوگیری از بارداری صحیح است؟
برخی از خانمها به خیال استفاده کامل از ماه رمضان اقدام به روزه داری با قرص جلوگیری از بارداری می کنند، که احتمال لخته شدن خون در رگ و آمبولی ریه یکی از مرگبارترین عوارض این قرص ها است. بنظر میرسد که باید در انجام روزه داری با قرص جلوگیری از بارداری تجدید نظر شود.
قرص های جلوگیری از بارداری هم مانند داروهای شیمایی دیگر، عوارض مصرفی خود را دارند که در افراد مختلف میزان آن متفاوت است. این قرص ها که اغلب برای پیشگیری از بارداری در خانمها استفاده می شود، اغلب بر اثر عدم آگاهی از عوارض و خطرات اینگونه داروها برای بدن بصورت خودسرانه و بی رویه مصرف میشود.
قرص جلوگیری از بارداری خوراکی به نام LD دارای دو جزء اصلی استروژن و پروژسترون است که هر جزء از این هورمو ن ها عوارضی بر بدن بر جای می گذارند.
متاسفانه میزان مصرف قرص های جلوگیری از بارداری به منظور جلوگیری از حاملگی های ناخواسته هم در سرتاسر دنیا بسیار زیاد است. اما اگر مردم به عوارض این داروهای شیمیایی کاملا واقف باشند در مصرف خودسرانه آن کمی تامل می کنند.
مهمترین عوارض قرص های جلوگیری از بارداری
۱- عوارض گوارشی نظیر تهوع، استفراغ و افزایش وزن به علت احتباس آب در بافت های بدن از عوارض هورمون استروژن موجود در قرص LD است.
۲- مصرف قرص LD بر روی سیستم انعقاد خون تاثیر گذاشته و موجب افزایش فاکتورهای انعقادی می شود. بنابراین احتمال خطر ابتلا به سکته های مغزی در افرادی که از این نوع قرص استفاده می کنند، بالا می رود.
۳- شانس بروز سکته های مغزی بر اثر مصرف قرص LD زمانی بیشتر میشود که فرد پس از خوردن قرص، مایعات زیادی ننوشد. به عنوان مثال افراد در ماه مبارک رمضان نمی توانند آب زیادی بنوشند بنابراین با مصرف این داروها خطر سکته در آن ها افزایش می یابد.
۴- با تاثیر هورمون استروژن بر روی سیستم عصبی فرد، احتمال وقوع سردرد در افراد بیشتر شده و تعداد حملات میگرن نیز افزایش می یابد. مصرف این قرص موجب بروز سردردهای تنشی می شود.
۵- افزایش فشارخون نیز از دیگر عوارض قرص LD است که به نوعی هم زمینه ساز شروع پرفشاری خون است و هم در افرادی که فشار خون دارند موجب افزایش آن می شود.
۶- استروژن موجود در قرص های LD احتمال بروز عفونت های دستگاه تناسلی زنان را افزایش می دهد و اختلال در دوره های خونریزی قاعدگی را به دنبال دارد.
۷- از دیگر عوارض مربوط به قرص LD افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان و رحم است. همچنین مصرف این قرص باعث بزرگ شدن سینه ها می شود.
۸- استفاده از قرص های LD در مواردی منجر به بروز یرقان و مشکلات کبدی می شود.
۹- در مواردی نیز تیره شدن رنگ پوست بر اثر مصرف LD در افراد رخ می دهد.
۱۰- پروژسترون این قرصها نیز عوارضی مانند افزایش کلسترول بد خون، ریفلاکس معده، یبوست، افزایش دمای بدن و ترشح شیر از سینه ها را به دنبال دارد.
۱۱- قرص های LD با داروهای انعقاد خون کاملا تداخل دارند، این قرص ها در داخل کبد دچار فعل و انفعالاتی می شوند که در اصطلاح پزشکی به آن متابولیزه شدن می گویند . این مساله باعث می شود داروهای انعقادی سریع تر دفع شده، در نتیجه تاثیرشان بر روی بدن بیمار نیز کمتر میشود و میتواند خطرناک یاشد.
۱۲- قرص های LD که مهم ترین کاربرد آن پیشگیری از بارداری است از سنین باروری تا یائسگی مورد استفاده خانم ها قرار می گیرد. باید توحه شود که مصرف قرص های LD در افراد دارای فشار خون بالا، بیماری های قلبی، چربی خون بالا و سنین بالای ۳۵ سال ممنوع است.
در انجام عبادات و زیارت و روزه داری با قرص جلوگیری از بارداری تجدید نظر کنیم
برخی زنان که دارای گرایشات مذهبی بیشتری بوده، از تحمل قاعدگی در ماه رمضان وحشت داشته و آن را مانعی در مسیر کسب فیوضات فراوان این ماه میدانند، در حالی که پذیرش و تحمل قاعدگی اگر به عنوان تسلیم بودن در برابر حکم خدا صورت گیرد ممکن است موجب خشوع و خضوع بیشتر شده و انگیزه تلاش بیشتر و توجه و تضرع عمیقتر فرد را به پروردگار در پی داشته باشد و چه بسا تحمل قاعدگی بیش از نماز و روزه، موجب استکمال و ترقی زن در مسیر رشد شود.
با توجه به این همه خطرات قرصهای جلوگیری از بارداری ، آیا روزه داری با قرص جلوگیری از بارداری کار درستی است و ایا مصرف انها برای مواردی عبادی مثل زیارت و حج و … صحیح میباشد؟
و آیا با توجه به اینکه شرع مقدس هر چیزی را که برای بدن مضر باشد حرام کرده است، روزه داری و دیگر اعمال مذهبی که ادامه آنها با عادت ماهیانه تداخل دارد، با مصرف اینگونه داروهای خطرناک صحیح است.
اگر خالق یکتا اجازه اعمال مذهبی و عبادات و روزه داری با قرص جلوگیری را داده بود حتما راه قطع عادت ماهیانه را هم به پیامبران آموزش میداد و با معرفی یک گیاه این مشکل را برطرف میکرد. در صورتیکه خداوند منان هیچ گناه و جریمه ای برای قطع روزه داری خانمها به علت شروع عادت ماهیانه در روزه داری و حج و غیره قائل نشده و تنها بر قضای روزه کفایت کرده و احکام ساده ای برای آن وضع نموده است
برخی از خانمها با هدف گرفتن تمام روزه های ماه رمضان اقدام به مصرف قرص های ضدبارداری می کنند که احتمال لخته شدن خون در رگ و آمبولی ریه یکی از مرگبارترین عوارض این قرص ها است. بنظر میرسد که باید در انجام روزه داری با قرص جلوگیری از بارداری تجدید نظر شود.
دکتر فرهاد عبداله زاده