توصیه های بعد حجامت
واقعیت این است که پس از حجامت کار تمام نشده و تازه اتّفاقات اصلی منجر به نتایج بهداشتی و درمانی، در بدن شروع می شود. و در این زمان است که بدن به مدیریت انبوهی از تکالیفی می پردازد که از سوی حجامت بر او بار شده است. بنابراین بدیهی است که پس از حجامت، بدن به فراغتی نیاز دارد تا بتواند به این امور بپردازد کند.
اگر به هر دلیل، پس از حجامت، اشتغالات سنگینی برای بدن پیش بیاید ؛ این روند، کند یا متوقّف خواهد شد. توجیه بسیاری از تمهیدات ضروری پس از حجامت در همین نکته ساده است. مثلا اگر بعد از حجامت، غذای سنگینی بخوریم یا خود را به هیجانات روحی مثبت یا منفی، مانند عصبانیت یا زناشویی دچار کنیم دیگر نمی توانیم انتظار بروز و ظهور آثار کامل بهداشتی و درمانی برآمده از حجامت را داشته باشیم.این زمان فراغت را به طور معمول، بین ۱۲ تا ۲۴ ساعت درنظر می گیریم.
پس از انجام حجامت، به دلیل موفّقیّت در انجام یکی ازسنن الهی، خدای تعالی را شکر کنید. در زیر به بررسی اجمالی وظایف و نکات مهمّ مربوط به فرد حجامت شونده، پس از پایان حجامت می پردازیم.
۱- بعد از حجامت تا ۲۴ ساعت سیگار نکشید .
۲- بعد از حجامت تا ۲۴ ساعت ورزش و کار سنگین نکنید .
۳- بعد از حجامت تا ۲۴ ساعت ماهی و نمک و غذای شور و ترشی جات و تخم مرغ و لبنیات نخورید .
۴- برای اینکه جای زخم حجامت باقی نماند و همچنین جهت رفع خارش آن سه شب متوالی قبل از خواب (به مدت ۳ دقیقه) پنبه را به شیر پاستوریزه آغشته کرده و روی زخمها بزنید و یا روزی دو مرتبه با لایه ای ازعسل موضع را آغشته نمایید .
۵- دوازده ساعت پس از حجامت می توانید استحمام کنید (اما موضع حجامت را فقط با آب خالی بشویید و لیف و صابون نزنید)
۶- نماز خواندن پس از حجامت (طبق فتاوای مراجع تقلید) بلامانع است و نیاز به شستشو یا حمام نیست .
۷- طی ۶ ساعت اول پس از حجامت خوردن شربت عسل (یک قاشق عسل با یک لیوان آب ولرم مخلوط کرده ) سکنجبین و ماءالشعیر طبی مطلوبست. همچنین انار و عرق شاهتره نیز پس از حجامت بسیار مفید است
۸- خوردن انار، رب انار، سیاهدانه، زرشک سیاه، سماق، خاکشیر، عرق کاسنی، سکنجبین (مخلوط سرکه و عسل به نسبت یک به چهار و نرم جوشانیدن آن) سبب رقیق شدن خون می شود .توصیه های بعد حجامت
۹- در صورتی که موضع حجامت کبود و متورم و دردناک بود جهت کاهش درد یخ را داخل نایلون گذاشته و ۵ تا ۶ مرتبه به مدت یک دقیقه روی موضع بگذارید .
۱۰- پس از حجامت گاهی ضعف ، سردرد ، سرگیجه ، تپش قلب ، گرفتگی عضلات و برخی ناراحتیهای جزئی دیگر ممکن است پیش آید که اغلب پس از یک الی سه روز برطرف می شود ودر صورتی که این ناراحتی نگران کننده و آزار دهنده بود، حتماً با پزشک خود تماس بگیرید یا مراجعه حضوری کنید .
۱۱- پس از انجام حجامت، زالو و فصد با اطلاع و هماهنگی پزشک حجامت کننده و طبق برنامه ریزی او (نه سرخود) داروهای شیمیایی، پماد، کرم و قرص و آمپول استفاده نکنید تا تاثیر حجامت به تنهایی روشن شود و پزشک دربارۀ نوع ادامۀ روش درمان بتواند دقیق تر تصمیم گیری کند .
۱۲- اگر حجامت بار اول، در درصد کمی از افراد تاثیر چندانی نداشته باشد یا حتی گاهی (بطور موقت) مقداری علائم بیماری و درد بیمار بیشتر شود بایستی عجله نکنید و نگران نشوید و با پزشک خود تماس بگیرید یا مراجعه کنید تا شما را راهنمایی کند .
۱۳- در دو صورت حجامت بسیار عالی اثر می کند اول: تکرار حجامت با زمان بندی مشخص شده توسط پزشک (حجامت نیز مانند سایر روشهای درمانی طبی، نیازمند به چند جلسه تکرار است تا اثر کند) دوم: دستورات غذایی و نسخه های گیاهی ارائه شده توسط پزشک کاملاً مراعات شود زیرا در غیراینصورت تأثیر حجامت کم خواهدبود. در صورت امکان ۵-۷ ساعت بعد از انجام حجامت از خوابیدن پرهیز شود .توصیه های بعد حجامت
۱۴- پس از حجامت تا ۲۴ ساعت زناشویی (مقاربت جنسی ) ممنوع است .
۱۵- کسانی که در مرتبه اول حجامت ، دچار کاهش فشار خون ، سرگیجه و حالت تهوع می شوند باید بدانند که حجامت برای بدن این دسته از افراد بسیار واجب تر است زیرا این ها اختلالات خون رسانی و گرفتگی عروق و غلظت خون دارند که با حجامت مرتفع می شود و معمولا در مراحل بعدی چنین حالتی نخواهند داشت .
۱۶- پس از انجام حجامت در روزهای سوم و چهاردم به مطب تشریف بیاورید تا توسط پزشک مجدداً ویزیت و معاینه شوید و تاثیرات حجامت بر مشکل شما بررسی شده و توصیه های لازم به شما داده شود .
۱۷- بعد از انجام حجامت از پرخوری پرهیز نمائید .
۱۸- مقدار خونی که از محلّ حجامت خارج می شود؛ بسته به مزاج و وضعیت جسمانی حجامت شونده، فصل و حتّی روز حجامت، متفاوت است و کم یا زیاد بودن آن تأثیر چندانی بر روند درمانی بیمار نمی گذارد. تعداد دفعات خونگیری هم در هر فرد متفاوت است و به طور متوسط ۶- ۵ بار است. خونگیری معمولاً باید تا قطع خود به خود خونریزی یا روشن شدن رنگ خون ادامه پیدا کند.
بنابراین اگر در اتاق حجامت اشخاص دیگری نیز مشغول حجامت هستند؛ خود را با آنها مقایسه نکنید و کم و زیاد بودن میزان خون خروجی خود را ملاک خوب یا بد بودن حجامت قرار ندهید.