از نظر طب سنتی و اسلامی جهت هضم بهتر غذا ، پیشگیری از تولید اخلاط و سموم در بدن و همجنین برکت رزق و روزی باید آداب غذا خوردن طبق دستورات پیشوایان دین و حکمای طب سنتی رعایت گردد. علاوه بر شستشوی دستها قبل و بعد از غذا که تاکید زیادی بر آن شده در زیر به مهترین نکات در خصوص آداب غذا خوردن می پردازیم:
آداب غذا خوردن از نظر طب اسلامی و طب سنتی
۱-اول و آخر با نام خدا :
گفتن بسم ا… الرحمن الرحیم ابتدای غذا و به جای آوردن حمد و شکر آخر غذا، مورد تأکید فراوان طب اسلامی و معصومین(ع) است.
۲- اول و آخر با نمک :
مصرف اندکی نمک ابتدا و انتهای غذا توصیه شده است. نمک ضد بلغم معده عمل کرده و هضم غذا را بهتر می کند. نمک برطرف کننده بوی بد دهان نیز می باشد.
۳- آهسته غذا بخوریم :
غذا باید به آهستگی و آرام خورده شود و کاملا” جویده شود. اهمیت این موضوع به حدی است که طبق فرمایش معصومین(ع) مدت زمانی که سر سفره ی غذا می مانیم، جزو عمر ما محسوب نمی شود. شاید یک حکمت این روایت این است که انسان تشویق شود تا با آرامش و حوصله و صرف وقت بیشتری به غذا خوردن بپردازد. تند غذا خوردن سبب ترشح ناقص آنزیم های گوارشی شده که هضم را مختل خواهد کرد. (فراموش نشود که از دیدگاه طب سنتی به هر دلیل هضم ناقص شود، خلط فاسد و نابجا در دستگاه گوارش تولید و به سراسر بدن منتشر می شود.) کامل نجویدن غذاها از عادت های غلط اغلب انسان ها است که باز موجب اختلالات گوارشی و هضم ناقص خواهد شد.
۴- روی زمین غذا بخوریم :
ایستاده غذا خوردن، پشت میز و صندلی غذا خوردن و کفش به پا داشتن حین غذا خوردن سودازا است و خون را به شدت غلیظ می کند.
۵- ببین چه میخوری :
بهتر است غذا مزه مزه شود و به آن نگاه کنیم و آب جرعه جرعه نوشیده شود و حتی توصیه شده آب هم مزه مزه شود و در حین نوشیدن به آن نگاه کنیم.
۶- قبل از سیر شدن :
دست کشیدن از غذا قبل از سیری کامل نیز توصیه ی مهم طب اسلامی است و جزو ارکان طول عمر شمرده شده است. همگان شنیده ایم که آن طبیب مشهور زمان صدر اسلام گفت:« تا زمانی که مسلمین این عادت را دارند( یعنی قبل از سیر شدن کامل دست از غذا می کشند) ما پزشکان مشتری نخواهیم داشت!»
۷- با شکم پر نخواب :
خواب پس از غذا مضر است و خون غلیظ و سودایی تولید می کند. حداکثر بیست دقیقه خواب کوتاه پس از صرف ناهار، مجاز دانسته شده است.
۸- داغ و سرد نخور :
غذا بسیار سرد و بسیار داغ، هر دو مضر است.
۹- آب تگری نخور :
یخ سودازاست و آبی که درون آن یخ انداخته باشیم باعث افزایش سودا در خون می گردد، و خون را غلیظ می کند! بو علی سینا می فرماید: آب یخ خوردن ضرر خود را اگر در جوانی نشان ندهد، در پیری حتما” ضربه ی خود را به تو خواهد زد. آبی که در یخچال گذاشته شود تا خنک شود ضرر چندانی ندارد.